Home » Brandweer twente zoekt vrijwilligers!

Werken als brandweervrijwilliger

Brandweer Twente is een brandweerkorps waar veel ruimte is voor vernieuwing, ondernemerschap, teamwerk en persoonlijke ontwikkeling. Een organisatie die 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar klaarstaat om onze Twentse burgers te helpen. Als we voor een incident of calamiteit gealarmeerd worden gaan we zo snel mogelijk naar de locatie om hulp te verlenen en de schade zoveel mogelijk te beperken.

Werkzaamheden

Onze brandweermannen en -vrouwen zijn continu in de weer om gevaren te voorkomen, te beperken of te bestrijden. Hierbij komen we niet alleen bij brand in actie maar bijvoorbeeld ook bij ernstige verkeersongevallen, stormschade, een auto te water of een incident met gevaarlijke stoffen. Door de intensieve samenwerking met brandweercollega’s creëer je een hechte band met elkaar. Het geeft voldoening dat je met je optreden menselijk leed kan helpen beperken en soms letterlijk levens kan redden. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan een veiligere samenleving.

Het woord 'vrijwilliger' wil overigens niet zeggen dat het vrijblijvend is: als je een oproep krijgt rekenen we op je! Daarnaast heb je wekelijkse oefenavonden en ben je verplicht de vakopleiding Manschap A te volgen.

Onderstaande kazernes zoeken nieuwe collega’s:
Almelo, Borne, De Lutte, Delden, Diepenheim, Enter, Glanerbrug, Goor, Haaksbergen, Hengelo Centrum, Hengelo Noord, Holten, Losser, Markelo, Nijverdal, Ootmarsum, Tubbergen, Vriezenveen, Vroomshoop, Weerselo en Wierden.

Als brandweervrijwilliger word je ingezet volgens een van onderstaande principes:
• vrije instroom; hierbij kun je binnen enkele minuten op de kazerne zijn voor een uitruk
• kazernering; hierbij verblijf je tijdens een dienst in de avond/nacht of in het weekend op de kazerne. Dit geldt alleen voor kazerne Almelo en Hengelo Centrum.


Almelo
Brugstraat 6
7607 XG Almelo
088 256 7000

 

Competenties en functie-eisen

#1  Je bent 18 jaar of ouder;
#2  Je hebt een goede gezondheid en conditie;
#3  Je kan goed mondeling communiceren;
#4  Je kan goed samenwerken;
#5  Je neemt initiatief en handelt doelbewust;
#6  Je toont flexibiliteit en stressbestendigheid;
#7  Je kan de brandweerkazerne binnen enkele minuten bereiken van je woon- en of werkadres (m.u.v. Almelo en Hengelo Centrum, in verband met kazernering);
#8  Je neemt 1 maal per week deel aan de oefenavond.

 

Binnen Brandweer Twente zijn we, naast de functie voor manschap, ook op zoek naar vrijwilligers die de duikersrol willen vervullen. Indien je hier interesse voor hebt, vermeld dit dan in je motivatie.

 

Ons aanbod

Voordat je als brandweervrijwilliger aan de slag kan, ga je de opleiding Manschap A volgen. De avondopleiding duurt circa 2 jaar en de dagopleiding ca. 1 jaar. De opleiding wordt door Brandweer Twente betaald. Tijdens je opleiding worden theorie en praktijk afgewisseld.

De bestaande rechtspositieregeling en vergoedingsregeling voor vrijwilligers (hoofdstuk 19 CAR-UWO) bij de brandweer, is van toepassing. Voor zowel oefen- als uitrukuren ontvang je een vergoeding. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding.

 

Sollicitatie

Je kunt tot en met 17 september 2018 solliciteren op deze functie door het sollicitatieformulier in te vullen.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de 1e en 2e week van oktober. We vragen je daar alvast rekening mee te houden.

 

Werving & Selectie 2018:

2 juli: start werving, solliciteren mogelijk tot 17 september 2018
Zaterdag 8 september: informatiebijeenkomst voor belangstellenden
Oktober: sollicitatiegesprekken
2 en 3 november: selectiedagen
Begin 2019: start Manschap opleiding

 

Informatieochtend
Wil je graag eerst meer informatie voordat je definitief solliciteert? Op zaterdag 8 september 2018 organiseren wij een informatieochtend op Twente Safety Campus voor belangstellenden. Je kunt je hiervoor aanmelden via brandweertwente.nl/werkenbij. Ook organiseren veel kazernes lokale informatieavonden, hier kun je alvast in contact komen met de kazernecoördinator en het korps.

www.brandweer.nl/twente/werken-bij/werken-als-brandweervrijwilliger