Home » Brandweerpakken Twente te warm

Brandweerpakken van Twente zijn te warm.

De nieuwe pakken die brandweer Twente heeft aangeschaft voldoen niet aan de eisen.

De pakken ademen te weining en brandweermannen klaagen over het draagcomfort.

Dat juist beter moest worden.

 

De nieuwe uitrukpakken, geleverd door het Duitse Lion, zijn in 2016 in gebruik genomen. Er zijn circa 1000 pakken aangeschaft. dat koste  800.000 euro. Lion kon gisteren nog niet reageren. Andere brandweerkorpsen hebben dit pak niet. Elke regio kiest en koopt zijn eigen uitrusting.

 

Loes Hilbrink, woordvoerder van de brandweer Twente, bevestigt dat er problemen zijn met het 'ademend vermogen' en deels ook de beweeglijkheid van de nieuwe uitrusting. Het Twentse korps heeft in 2014 de pakken met zes mensen, twee dagen lang uitgebreid getest. Ze waren laaiend enthousiast. Juist vanwege het goede draagcomfort is voor deze pakken gekozen. De brandweerlieden werden tijdens het werk minder bezweet, konden zich veel beter bewegen en bleven zodoende lager fit.

'Voldoen niet'
"Maar de geleverde pakken zijn klaarblijkelijk niet dezelfde pakken als die we destijds hebben besteld. Ze voldoen in elk geval op dat punt niet aan de kwaliteitseisen waarvoor we hebben betaald. Deze pakken zijn stijver en warmer." De brandweer heeft intussen een onafhankelijk onderzoek laten doen, dat de klacht bevestigt. Lion zou nu aan het uitzoeken zijn wat er is misgegaan, zegt Hilbrink.

De woordvoerder benadrukt dat de veiligheid van de brandweermensen niet in het geding is. "De pakken beschermen prima en zijn ook goed hittebestendig. Ze worden daarom ook nog steeds bij uitrukken gedragen. Verder voldoen ze gewoon aan alle eisen."

Drie lagen
Het uitrukpak bestaat feitelijk uit drie lagen stof. TenCate Protective Fabrics leverde twee lagen; de buitenste hittewerende stof en de voering. Echter niet de middelste stof, die volgens het bedrijf 'bepalend is' voor het ademend vermogen. TenCate, noch de brandweer, willen zeggen wie die stof leverde. Het Twentse bedrijf had ook die laag kunnen leveren, maar Lions koos voor een andere producent.

Onderzoek
Jos Bosman, algemeen directeur van Protective Fabrics: "Wij zijn eigenlijk nog maar net op de hoogte dat er iets niet in orde is. Ik wil nergens op vooruitlopen; vooral omdat ik nog nauwelijks ben geïnformeerd over de problematiek. Als het gaat om het vocht regulerende en ademend vermogen van het pak, dan is die middelste stof zeer bepalend. Maar andere factoren kunnen ook nog een rol spelen." Bosman verwacht dat zo'n onderzoek circa vier weken in beslag kan nemen.

Zichtbaarheid
Vorig jaar werden de nieuwe pakken met trots gepresenteerd. De buitenste stof is niet te verven, zoals de vorige pakken. Dat leidt overigens ook tot een betere zichtbaarheid 's nacht. Maar cruciaal voor de brandweer is dat de buitenstof van TenCate een betere bescherming geeft. Het breekt bijvoorbeeld niet open na een blootstelling aan grote hitte, zoals de vorige uitrusting.

 

Tekst: TUBANTIA

Foto: Hulpdiensten Rijssen Woningbrand Esstraat