Home » code rood voor natuurbranden

CODE ROOD (HOOGST) VOOR NATUURBRANDEN IN OVERIJSSEL EN IN GELDERLAND

Vanaf nu geldt code rood voor natuurbrandgevaar in Overijssel en Gelderland. Dit is het hoogste dreigingsniveau voor natuurbranden. De code rood is van kracht vanwege de droogte en hoge temperaturen van de afgelopen dagen. Dat levert een extra risico op voor natuurbranden.

Code rood is een uitzonderlijke code. De laatste keer dat een code rood werd uitgegeven was in 2011 op de Veluwe. 

Wat houdt code rood in?
Zolang de code rood van kracht is mag er geen vuur gemaakt worden. Dus u mag niet roken in de open natuur, niet barbecuen en geen gebruik maken van fakkels.De brandweer raadt ook aan om altijd blusmiddelen bij de hand te hebben, zoals een blusdeken, tuinslang of emmer water. Let er ook op dat u niet per ongeluk een bosbrand veroorzaakt en gooi sigaretten en glas in de prullenbak of neem het mee. Ook wordt afgeraden om uw auto in hoog gras te parkeren vanwege de hete katalysator.

Code oranje
Eerder gold code oranje. Code oranje betekent dat er gevaar is voor 'snel uitbreidende' natuurbranden. Terwijl de code oranje van kracht was brak afgelopen weekend in Denekamp en Lattrop al een heidebrand uit. De brandweer zette daarom veel materieel in.

Onweer en regen
De droogte in Nederland houdt in ieder geval tot woensdag aan, dan zullen er enkele buien vallen. Hoewel regen een goed teken is, brengen de buien ook een risico met zich mee. "Er is een kans dat het gaat onweren. Het valt niet te voorspellen wat eerder het oosten van Nederland bereikt: het onweer of de regen. Als het eerder gaat onweren, dan is er wel een risico", aldus Michiel Severin van Weerplaza. 

 

Bron: Tubantia