Home » Overval Emte
ALMELO/RIJSSEN - Medewerker Brain de G. (26) uit Enschede heeft bij de gewapende overval op de EMTÉ-supermarkt in Rijssen, maandagavond 11 januari, als dubbelspion opgetreden.
Volgens officier van justitie Sandra Leusink speelde hij onder één hoedje met de overvallers Dennis W. (32) en Luitje van den B. (44) uit Enschede.

Selfie
Zo stuurde hij het overval-duo foto's van de beveiligingscamera's en de kluis. Verder mailde Brain een selfie voor de geldopslagplaats. Die zijn op z'n camera teruggevonden. Hij zou op de avond zelf een rolluik voor zijn partners in crime hebben ontgrendeld. Om de schijn op te houden liet De G. zich op de avond van de overval samen met vijf andere, jonge collega-medewerkers opsluiten in de koelcel.

10.000 euro
Daar zaten de angstige jongeren ongeveer een half uur vast. Bij de overval is rond 10.000 euro cash buitgemaakt. De G., die een blanco strafblad heeft, kwam bij de recherche in beeld doordat hij vóór de roofoverval geldzorgen had en na 11 januari royaal ging uitgeven.

Slachtofferrol
Toen hij als verdachte van bed werd gelicht, speelde hij de slachtofferrol. Een deel van de buit was volgens aanklaagster Leusink verstopt bij de moeder van de vaker veroordeelde Dennis W. Zij wordt vervolgd voor heling. Behalve de overval in Rijssen wordt het drietal ook verdacht van het voorbereiden van een gewapende roofoverval op een juwelier in Duitsland. Bij de huiszoekingen is een uitgewerkt draaiboek gevonden, met een precieze rolverdeling en de nodige 'gereedschappen', van pepperspray tot breekijzers.

Hechtenis
Voor de Almelose rechtbank diende deze vrijdag de aftrap tegen de strafzaken tegen de beide overvallers en hun handlanger. Alleen Brain de G. en zijn advocaat Kennedy Tunc woonden de zitting bij. Raadsman Tunc vroeg de voorlopige hechtenis van Brain de G. te schorsen. Hij zou door Dennis W. zijn gechanteerd. ,,Toen puntje bij paaltje kwam, vond mijn cliënt het té spannend'', aldus de verdediging.

Dossier
Aanklaagster Leusink was verbaasd over het verzoek. ,,Eerst wist De G. helemaal niets, daarna beriep hij zich maandenlang op z'n zwijgrecht en nu komt dit. Het lijkt of hij het dossier heeft afgewacht en daar z'n verklaring op afstemt.'' Zij noemde dat 'zeer ongeloofwaardig'. Ze riep De G. op met 'het echte verhaal' te komen, ook voor z'n collega's die met hem in de koelcel zaten. Rechtbankpresident Arco Jordaans en z'n collega's wezen het schorsingsverzoek af. De strafzaak wordt dinsdag 12 juli behandeld

 

Bron: Tubantia