Home » Raab Kärcher gegijzeld door hackers

Computersystemen Twentse bedrijven gegijzeld door hackers

ALMELO - De computersystemen van Raab Kärcher en haar moederbedrijf Saint Gobain zijn neergehaald door een hackersaanval. De computers zijn vergrendeld door randomsoftware (gijzelsoftware). Per computer wordt door cybercriminelen bitcoins gevraagd met een totale waarde van 300 Amerikaanse dollars. 

De hack sloeg eerst toe dinsdagmiddag bij glasproducent Saint Gobain in Frankrijk, waarna het bij alle vestigingen over de hele wereld toesloeg. Ook in Almelo en Eibergen. Daarna werd ook Raab Kärcher (bouwmaterialen) meegesleept in de ellende, met 38 vestigingen in heel Nederland, waaronder Vriezenveen, Oldenzaal, Rijssen en Hengelo. De websites van de bedrijven zijn evenmin of niet te bereiken.

Leveringen niet gegarandeerd
Raab Kärcher heeft rond 14.30 uur haar klanten voor zover mogelijk geïnformeerd met een volgende verklaring: "Raab Kärcher is vanmiddag getroffen door een algehele computerstoring. Onze specialisten zijn druk doende om de systemen te herstellen. Op dit moment kunnen wij de normale gang van zaken niet garanderen. Leveringen en het aannemen van orders kunnen in verminderde mate worden toegezegd en uitgevoerd. We kunnen niet voorzien wanneer de problemen zijn verholpen." De klanten wordt gevraagd medewerkers indien nodig op hun mobiel te bellen.

Ernstige problemen
Een woordvoerder van Saint Gobain in Almelo kon rond dit zelfde tijdstip niet veel zeggen, behalve dat 'er grote problemen zijn'. Hij verwijst naar het kantoor in Soest, maar daar onthoudt men zich van commentaar. Voor zover bekend zit de directie daar in spoedoverleg.

Rotterdamse Maasvlakte
Overigens doet zich momenteel ook een grote computerhack voor bij containergigant Maersk. Het werk in de containerterminals op de Rotterdamse Maasvlakte ligt al sinds 13.20 uur stil. Het Deense bedrijf is wereldwijd actief en heeft het hoofdkantoor in Rotterdam.

Ook in de Oekraïne vindt op dit moment een grote cyberaanval plaats op met name banken.

Bron: Tubantia