Home » Rukt de brandweer Rijssen wel altijd uit

Is brandweer Rijssen niet snel genoeg met uitrukken?

Bekijk resultaten

SGP: rukt brandweer in Rijssen-Holten wel altijd uit?

De grootste partij van de gemeenteraad heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W. Aanleiding zijn twee incidenten deze maand in Goor en Wierden. Daar kon de brandweer niet uitrukken naar een brand, omdat er geen bevelvoerder beschikbaar was.

"Als SGP-fractie maken wij ons grote zorgen hierover", stelt fractievoorzitter André Scheppink. "Bij een brand of ongeval telt iedere seconde en kunnen beschikbaarheid en snelheid van levensbelang zijn. We willen daarom weten hoe dit in Rijssen-Holten geregeld is. Of de burger bij nood kan rekenen op de brandweer."

Prachtige club

Net als Wierden en Goor heeft Rijssen-Holten een vrijwillige brandweer. "Een prachtige club vrijwilligers", aldus Scheppink. "Maar volgens een woordvoerder van de brandweer geldt er geen opkomstplicht meer voor de bevelvoerder. In Goor wordt gewerkt met een vrije opkomst en dan loop je het risico dat de bevelvoerder onbereikbaar is."

Dit leidde vorige week tot het bizarre incident dat in Goor garageboxen naast de brandweerkazerne in vlammen opgingen, terwijl de brandweer niet mocht blussen omdat er geen bevelvoerder was. Pas later arriveerde de brandweer uit Markelo en Diepenheim, die wel mocht blussen.

Een week eerder moest de brandweer uit Borne en Enter een brand in Wierden blussen, ook vanwege het ontbreken van bevelvoerders. "Nu ging het om gebouwen, maar bij ongevallen met beknelling is elke seconde er echt één", aldus Scheppink.

Aanrijtijden

De SGP wil daarom weten of er in Rijssen-Holten ook geen opkomstplicht is voor de bevelvoerder. "Klopt het dat de regels inzake de opkomstplicht veranderd zijn? En staan de aanrijtijden en de veiligheid door deze verandering niet onder druk? Kan het voorkomen dat ook hier de brandweer niet kan uitrukken door het ontbreken van een bevelvoerder?"

Volgens de SGP moet de korpsleiding volgens de regels weten over welke vrijwilligers hij op welk moment kan beschikken. 'Welke mogelijkheden zijn er en welke maatregelen heeft u genomen om te voorkomen dat de brandweer niet kan of mag uitrukken?', vraagt de SGP. 

Het college heeft nog niet gereageerd op de vragen.

Reactie plaatsen

Reacties

KC
3 jaar geleden

Op zaterdag middag kazerne Rijssen is leeg alles uit de kast richting brand Wierden. Compliment , top keals???

Henk vd Z
3 jaar geleden

Ons paradepaardje van de Rijssense hulpverlening te sloom? Effectief te werk en snel handelen, daar heeft de Rijssense brandweer een neusje voor.